Бакла

Грах

Произход

Vicia faba. Баклата (също боб или чер боб) принадлежи към семейство Бобови (Fabaceae). Тя е древна зеленчукова култура и е широко употребявана от древните народи – египтяни, гърци, римляни.  При разкопки в Назарет, Израел на селище от около 6000 г. пр. Хр.  са намерени дребни семена от бакла. За нейна родина се счита Средиземноморието, а за вторичен произходен център се смята Етиопия. Известно е, че гръцкият математик Питагор не е долюбвал баклата и забранявал на своите последователи да я ползват. Според една легенда при гоненията срещу него и неговите ученици в Кротоне в Южна Италия той стига една нива с бакла, която отказва да прекоси. Враговете му го застигат и съсичат на място.

Отглеждане

Баклата е един от най-студоустойчивите зеленчуци.  Ние я сеем през октомври и ноември. Отлгеждаме широко разпространения по-нов сорт Агуадулсе, но ще се радваме, ако знаете къде можем да намерим и други традиционни сортове. Берат се шушулките в зелено състояние, а също така и семената в зелено и зряло състояние. Проверете в нашия магазин дали в момента имаме в наличност.

Хранителни качества

По съдържание на хранителни вещества баклата е на едно от първите места сред всички зеленчуци. Съдържа повече белтъчини от граха и фасула.

В кухнята

Баклата е едно позабравена съставка от българската национална кухня. В миналото грахът се е ползвал основно за зрялото семе, а в по-нови времена за млечно-зрелите зърна. Той неизменно присъства в руската салата, като също така е отлична съставка за картофена яхния, тюрлю гювеч и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *