Грах

Произход

Pisum sativum. Градинският грах принадлежи към семейство Бобови (Fabaceae). Той е една от най-старите зеленчукови култури и е широко употребяван от древните народи – египтяни, гърци, римляни. За негова родина се счита Средна Азия – днешни Афганистан и Севрозападна Индия.

Отглеждане

Грахът е студоустойчиво растение на хладния и влажен климат.  Ние го сеем през ноември и март. Той е слабо взискателен към хранителните вещества в почвата и го отглеждаме без наторяване.Техническата му зрялост настъпва поетапно в края на май, началото на месец юни. Тъй като при топло време захарите се преобразуват в нишесте, се бере на всеки 2-3 дни. В нашето стопанство отглеждаме предимно традиционния местен сорт Ран 1. Проверете в нашия магазин дали в момента имаме в наличност.

На лехи, които ще ползваме по-късно през годината, през февруари сеем фуражен грах (от института в гр. Садово) като покривна култура.

Хранителни качества

Грахът е с висока калорична стойност и богат на фибри, белтъчини, захари, витамини (каротин, В6, С, К), минерали (калий, фосфор и др.). Хранителните му качества се запазват в голяма степен и в консервирано състояние.

В кухнята

В миналото грахът се е ползвал основно за зрялото семе, а в по-нови времена за млечно-зрелите зърна. Той неизменно присъства в руската салата, като също така е отлична съставка за картофена яхния, тюрлю гювеч и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *