Рукола

Произход

Eruca sativa. Руколата е едногодишно растение от семейство Кръстоцветни (Brassicaceae), към което принадлежат и зелето, ряпата и др.. Позната е още от античността, а поетът Вергилий възпява нейните свойства на афродизиак. Родина на дивата рукола е районът на Средиземноморието

Отглеждане

Руколата не е взискателна към почвата. Тя има склонност да натрупва нитрати и затова не трябва в никакъв случай да се тори с азотни торове, дори естествени. Предпочита умерен климат и при горещо и сухо време бързо стрелкува (цъфти) – листата загрубяват и придобиват по-лют вкус. Сее се през две-три седмици от февруари до септември, растението се развива бързо и през по-хладните месеци свежите и сочни листа може да се берат многократно.  По тази причина в нашата градина отглеждаме рукола основно през пролетта и есента. Руколата издържа на леки слани, а покрита с ниско тунелче с найлон или нетъкан текстил може да се бере и през зимата. От студовете листата ѝ добиват червени оттенъци. Проверете в нашия магазин дали в момента имаме в наличност.

Хранителни качества

Руколата съдържа бета-каротин, аспарагинова киселина, синапени етерични масла, калий, калций, желязо, магнезий, натрий, фосфор, но  и нитрати. По тази причина се препоръчва при употребата на рукола тя да се комбинира с витамин С – лимони, чесън и др.

В кухнята

Освен листата и цветовете, зелените шушулки и зрелите семена на руколата са ядливи. Със силния си вкус и аромат руколата е много подходяща като добавка към зелената салата с марули, врабчови чревца, слез, зелен лук и др. В Кипър се приготвя омелет с рукола и козе сирене.

Рецепта за песто от рукола:

100 г рукола

150 г зехтин

50 г пиноли (чам-фъстък) или друга ядка

1-2 скилидки чесън

50 г пармиджано или друго твърдо сирене

сол на вкус

Измийте хубаво руколата и изчкайте да поизсъхне. В една дълбока купа пасирайте чесъна с част от зехтина, добавете ядките и още малко зехтин, а след това и сиренето. Добавете руколата, солта и постепенно и останалата част от зехтина. Когато пестото е готово, или използвайте веднага, или го покрийте със зехтин, за да не се окислява (потъмнява). Пестото от рукола  е отлично като сос за паста. Преди да го смесите с пастата, може да добавите някоя и друга лъжичка от горещата вода на пастата, за до разредите и омекотите вкуса му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *