Бяла лобода

Разпространение

Chenopodium album. Бялата лобода (също куча лобода) е диворастящо растение от семейство Лободови (Chenopodiaceae) или според по-модерната номенклатура семейство Щирови (Amaranthaceae).  Към това семейство спадат и зеленчуковите култури спанак, чукундур и блитва, както и киноата. Тъй като растението се отглежда от древността, родината на бялата лобода е неизвестна, но се счита, че тя произхожда от Европа и Азия и бързо се е разпространила и на останалите континенти. В наши дни бялата лобода се отглежда като зеленчукова и фуражна култура основно в Индия и Африка, а в България е често срещан плевел. Расте на почви богати на азот. Проверете в нашия магазин дали в момента имаме бяла лобода в наличност

Хранителни качества

Листата на бялата лобода са богати на белтъчини (4,2 %), с високо съдържание на незаменими аминокиселини като лизин, левцин и изолевцин. Богати са също така на калций, витамин А, витамин С, каротиноиди, желязо (повече от спанака и зелето), фибри и антиоксиданти като флавоноиди, фенолни съединения и др. В традиционната народна медицина бялата лобода се ползва за почистване на кръвта и черния дроб, като успокоително и диуретично средство. С употребата им не следва да се прекалява поради високото съдържание на оксална киселина.

Семената на бялата лобода също са ядливи и са богати на белтъчини, витамин А, калций, фосфор и калий.

В кухнята

Листата на бялата лобода могат да се ползват задушени, подобно на спанака, за проготвяне на ястия с ориз, супи, баници и др. или сурови като добваа към зелената салата. Семената може да се стрият на брашно или да се варят заедно с ориз (популярно в Индия).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *