Коприва

Произход и растеж

Urtica dioica. Обикновената коприва е диворастящо растение от семейство Копривови (Urticaceae). Нейната родина са Азия, Европа, Северна Африка и Западна Северна Америка. Силно разпространена е в България и присъствието ѝ често говори за място, което някога е било обитавано от хора. Именно остатъци от човешки или животински отпадъци предоставят на копривата богата на азот и фосфор почва, от която тя има нужда. Копривата също така предпочита влажни почви и вирее особено добре покрай водоеми. При горещо време започва да цъфти, но при редовно бране на връхчетата, развива листна маса и през летните месеци. Проверете в нашия магазин дали в момента имаме коприва в наличност.

Хранителни качества

Копривата е богата на белтъчини, витамин А и С, желязо, калий, манган и калций. При термична обработка спира да пари. Дали в чай или в ястие копривата е полезна за уринарния тракт и ставите, облекчава алергични реакции и помага при анемия.

В кухнята

Леко запарена или задушема копривата може да бъде добавена към салата. Също така е чудесна съставка за супа, баници, кюфтенца, яхния с ориз. От нея може да се приготви и песто. Когато имате прекалено много коприва, добра идея е да я изсушите. От сушените листа може да слагате в супи или да ги смелите на брашно, което да добавяте към всякакви печива, и също така да си направите чай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *