Врабчови чревца

Произход и растеж

Stellaria media. Врабчовите чревца (също кокоша трева) са диворастящо растение от семейство Карамфилови (Caryophyllaceae). Тяхната родина е Европа и се срещат често като плевел, пионерно растение, под някои дървета и др. Предпочитат хладно и студено време и покълват през есента или в края на зимата. Проверете в нашия магазин дали в момента имаме врабчови чревца в наличност

Хранителни качества

Врабчовите чревца имат своето традиционно място в народната медицина. Ползват и се външно и вътрешно като противовъзпалително средство, при кашлица, настинки, почивстват кръвта, уринарния тракт. Богати са на фибри и помагат при проблеми на гастроентеричния тракт като запек, хемороиди и др.

Врабчовите чревца са добър източник на лесно усвоимо желязо за човешкия организъм и се препоръчват при анемия. Богати са на редица минерали, съдържащи калций, магнезий, манган, силиций, цинк, калий и натрий. Освен това съдържат белтъчини, витамини (С, В6, В12, Д), кумарини, флавоноиди и сапонини. При прекомерна употреба могат да доведат до диария и гадене. Не се препоръчват за бременни.

В кухнята

Врабчовите чревца са отлична добавка към зелените салати, а задушени са съставна част от традиционното японско ястие с ориз нанакуса носеку. Още рецепти може да намерите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *