Черен бъз

Произход и растеж

Sambucus nigra. Черният бъз (също свирчовина) е храстовидно растение или малко дърво от семейство Мешковицови (Adoxaceae). Широко разпространено е в Европа, Мала Азия, Северна Африка, Западен Сибир и Северна Индия.

Хранителни качества

Цветовете и плодовете на черния бъз са богати на витамин С, витамин В, плодови киселини и етерични масла. По тази причина в традиционната медицина чайовете, сиропите и сладката от тях се употребяват широко като средство против грип, кашлица и стомашни проблеми.

В кухнята

Цветът от бъз може да се изсуши на сянка и да се ползва за чай. В прясно състояние се ползва за направата на сок от бъз.

Примерна рецепта:

40 цвята от бъз се слагат в голяма тенджера. Покриват се с вода (необходими са около 3-4 литра). Така се оставят да престоят 24 часа. След това се добавят захар и лимонов сок на вкус. Примерно 1 кг захар и 2-3 лимона.

Паниран цват от бъз:

В една дълбока купа се смесват пресято брашно, вода, малко бира и сол на вкус докато се получи гъста смес като за палачинки. Цветовете от бъз се хващат за дръжката, потопяват се в сместа и се пържат за около две минути с дръжката нагоре в предварително загрято олио. Поставят се на кухненска хартия.

В Австрия по подобен начин се приготвя традиционният „холеркюхле“ (Hollerküchle) . Панировката обаче за 12 цвята от съдържа  2 яйца, 1 чаша мляко, 1 лъжица мед и 200 г брашно. Ние лично предпочитаме „постния“ вариант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *